Vestens hårde halse (2-Disc)

20,00 kr.

Once Upon a time in the west (1968)

Instruktør: Sergio Leone

Once Upon a Time in the West:

I en fjern fortid - før Laserdisken - hørte jeg første gang om Once Upon a Time in the West på universitetet, da vores vejleder udsatte undervisningen for at fortælle om den fantastiske oplevelse, det var for ham at se filmen i byens lille Art Cinema, Biffen. Jeg glemmer aldrig hans fascination af de 3 mordere, der venter på toget på den øde station, eller hans beskrivelse af, hvordan de i dvælende minutter fordriver ventetiden. Biffen havde vist filmen i en temmelig slidt, men ægte 70 mm kopi. Orla Nielsen, Biffens leder i mange år, drømte om i fællesskab med de andre små Art Cinemas i landet at skrabe penge nok sammen, så de kunne få fremstillet deres egen nye kopi.

Er der nogen film, der fortjener en sådan omtale og behandling? Ja, det gør Once Upon a Time in the West. Der er skrevet meget om den gådefulde fremmede med en mundharmonika (Charles Bronson) og den charmerende desperado (Jason Robards) og deres særlige beskyttende forhold til den smukke enke (Claudia Cardinale), hvis familie er myrdet af en hensynsløs lejemorder (Henry Fonda). Tiden er måske løbet fra filmens bedste gimmick, nemlig tildelingen af rollen som lejemorder til Henry Fonda. Få kan forestille sig det sus, der må have gået igennem 60'ernes biografgængere, da skurken materialiserede sig ud af præriens buskads og viste sig at være en beskidt ubarberet Henry Fonda - dengang indbegrebet af renhed, fromhed og godhed. Men selv - og måske især - uden denne gimmick holder filmen 100 %.

Det nyskabende er ikke så meget historien, som det er stilen. Sergio Leone (i nært samarbejde med komponisten Ennio Morricone) lancerede en helt ny måde at fortælle en historie i billeder og lyd og musik. En stil, verden ikke havde set før. Hver enkelt sekvens er et stilstudie og en nydelse selv efter en halv snes gennemsyn. Det var den måde at fortælle i billeder, der slog benene væk under min vejleder, og man forledes derfor til at tro, at der er tale om stil over indhold.
    Men det er ikke tilfældet. Det er en fantastisk historie, som kun bliver bedre af også at være fantastisk fortalt. Den udfolder sig som en klassisk krimi, der starter med med en forbrydelse, og langsomt tilføjes brik for brik i det puslespil, der afslører, hvordan det hele hænger sammen. Men samtidig lever filmens øvrige fortællinger deres eget liv og griber ind i det, der kunne have været en klassisk afslutning, hvor skurken fanges og får sin straf. Hver enkelt af filmens hovedpersoner konfronteres med deres egen skæbne, som i det historiske perspektiv hurtigt fortrænges af det ubønhørlige fremskridt, der lige som jernbanen ikke lader sig standse af enkeltpersoner.
    Oven i dette er Once Upon a Time in the West et tidsbillede af et USA i forandring. Det er et stykke amerikansk kulturhistorie, der er levendegjort på sin egen unikke måde.

Hans Kristian

Specielt om denne udgivelse:

Istedet for at skynde sig at smække en andenrangs DVD på gaden valgte Paramount for længe siden først at lave en grundig og tiltrængt restaurering, og nu kan vi høste frugterne af vores tålmodighed.

Disc 1: Filmen

  • Paramount-officials lovede, at kvaliteten ville være knaldhamrende god. Laserdisken kan hermed skrive under på, at Paramount har holdt ord. Både billede og lyd er simpelt hen så fantastisk, at det er svært ikke at fælde en tåre.
  • Filmen præsenteres i en anamorph 2,35:1 overførsel med et fremragende DD5.1 mix. Det rensede, "originale" mono-spor til dem, der ikke bryder sig om surround lyd, er desværre IKKE inkluderet på region 2-udgaven.
  • Disc 1 inkluderer et vældig interessant kommentarspor af bl.a. filminstruktørkollegerne John Carpenter, John Milius og Alex Cox, filmhistorikerne Sir Christopher Frayling og Dr. Sheldon Hall, samt yderligere iagttagelser fra filmens skuespillere og filmhold.
  • Kommentarsporet er tekstet på engelsk, tysk, spansk og fransk.

Disc 2: Special features

  • Disc 2 indeholder ikke færre end 3 programmer om Once Upon a Time in the West samt den korte dokumentarfilm Jernbanen, som revolutionerede vesten om jernbanens betydning i "The Old West".
        De tre hoved-dokumentarer - En voldens opera, Syndens sold og Noget med døden - dækker emner som instruktør Sergio Leone's karriere, baggrunden for filmen, manuskriptets udvikling, casting-processen, location-optagelserne, filmens unikke stil (både cinematografisk og på anden vis) og dens enorme betydning for westerns som filmgenre.
        Blandt de interviewede er filminstruktørerne John Carpenter, John Milius, Bernardo Bertolucci og Alex Cox, skuespillerne Claudia Cardinale og Gabriele Ferzetti, Tonino Delli Colli (filmens cinematograf), Sir Christopher Frayling (filmhistoriker og forfatteren bag den fremragende bog Sergio Leone: Something to Do with Death) og mange flere.
    Indeholder også historiske interviews med afdøde Sergio Leone og Henry Fonda.
  • Locations dengang og nu - Fotomontage
  • Fotogalleri fra produktionen - Fotomontage
  • Biografier
  • Original trailer

Antal
1
Tilføj til kurv