The Queen

15,00 kr.

The Queen (2006)

Instruktør: Stephen Frears

Handling: 1. september 1997. Verden vågner op til den tragiske nyhed, at Prinsesse Diana, verdens mest populære kvinde, er død - omkommet i et biluheld. En begivenhed, der chokerer hele kloden.

     Dagen efter er Buckingham Palace indhyllet i blomster fra det sørgende folk. Men slottet er tomt. Kongefamilien befinder sig på Balmoral Castle i Skotland, og over for offentligheden tager de nyheden med ophøjet ro. Deres verden er styret af etikette og tradition, og det er højst ildeset at vise sine følelser i offentligheden. Familien vil derfor sørge i det private, og Dianas sønner, William og Harry, er beskyttet mod mediernes sultne og nysgerrige telelinser bag Balmorals tykke vægge. Det er passende, mener Dronningen, at det er en privat begivenhed. Diana er ikke længere medlem af kongefamilien, og det er derfor ikke et statsanliggende. Selv Dianas egen familie ønsker, at begravelsen skal være privat.
     Prins Charles er rystet over nyheden og tager til Paris for at hente sin tidligere, nu afdøde, kone hjem.
     For Tony Blair, den populære og nyvalgte premierminister, får begivenheden imidlertid en anden, afgørende betydning. Kun 3 måneder efter sin indsættelse fornemmer han, at noget er ved at ændre sig hos det britiske folk. Den stive facade er krakeleret, og ud strømmer følelserne og sorgen over den afdøde prinsesse i en grad, som man aldrig før har oplevet i Storbritannien. Diana var, som Blair beskriver hende i sin tale til folket dagen efter den tragiske hændelse, i sandhed ’Folkets prinsesse’. Men disse ord vækker ikke genklang hos den britiske kongefamilie på Balmoral. Da Blair foreslår, at man holder en offentlig begravelse, så folket kan dele deres sorg med kongehuset, ser Dronningen rødt og forklarer ham, at det er en privat begravelse, der er tale om, ikke en cirkusforestilling.
     Men i takt med at blomsterbunkerne vokser sig meterhøje foran paladset, stiger folkets fortvivlelse også. Blairs sympatiske handlinger får hans popularitet til at stige yderligere til stor glæde for hans pressefolk. Men han føler også en vis loyalitet over for dronningen i modsætning til sin kone og flere af rådgiverne. For at tage afstand til resten af familien og de bebrejdelser, som folket og pressen i stigende grad kommer frem med, opsøger prins Charles Blair og giver udtryk for, at han støtter op om hans ideer. Der nedsættes et udvalg til at planlægge en offentlig begravelse – en begivenhed, som hverken er kongelig eller privat, men noget midt imellem, hvor statsoverhovederne er erstattet med rockstjerner og modeskabere. Det er aldrig sket før, og kongehuset bliver konstant udfordret i forhold til den etikette, som i hundredevis af år har sat dagsordenen for deres handlinger.
     Angrebene på kongehuset bliver imidlertid ved med at stige – både i form af anonyme trusler direkte til Balmoral, men også pressens overskrifter bliver skarpere og skriger på hjertelighed og følelsesudbrud fra deres leder. ”Show us there’s a heart in the House of Windsor!”. Prins Philip, der beskriver Diana som mere besværlig død end levende, forsikrer imidlertid den nu lidt bekymrede Dronning om, at hysteriet driver over om et par dage. Men under en køretur i landskabet på Balmoral bryder dronningens bil sammen, og der, i sin ensomhed, må hun også bukke under for det pres og den sorg og frustration, som hun har været udsat for i de seneste par dage.
     Det lader til, at det britiske folk ikke længere gør tingene ’som man plejer’, og langsomt begynder hun at indse, at hun muligvis er ude af trit med sit folk. Som krisen når sit højeste, insisterer Blair på, at hun kommer tilbage til London og følger en handlingsplan, som muligvis kan formilde pressen og folket, så de kan undgå en forfatningsmæssig krise.

Lagerinformation: F 764
Antal
1
Tilføj til kurv