The Passion of the Christ (Mel Gibson)

15,00 kr.

The Passion of the Christ (2004)

Instruktør: Mel Gibson

Handling: The Passion of The Christ var fran dømt til at blive kontroversiel. Allerede før Mel Gibson for flere år siden annoncerede, at han ville lave en film om Jesus, begyndte de religiøse grupper at røre på sig. Der var masser af demonstrationer, og filmen blev fordømt, før den overhovedet var blevet lavet! Nu, efter premieren, hvor folk har opdaget, at den ikke udstiller Jesus som f.eks. Martin Scorseses The Last Temptation of Christ, bliver filmen til gengæld lovprist for at være så tro mod historien. Den har på nuværende tidspunkt indtjent over $300 millioner i biograferne bare i USA. Filmen er et hit, derom hersker der ingen tvivl, men er den i virkeligheden noget værd...?

The Passion of The Christ er en meget kontant visualisering af de sidste 12 timer af Jesu liv. Jesus bliver fanget, han bliver pisket, og så bliver han dømt til korsfæstelse. Derefter bliver han sat til at bære sit eget kors op til den bjergtop, hvor han skal korsfæstes, så bliver han smækket op på korset, og så dør han. Det er den historie, filmen fortæller, hverken mere eller mindre. Der er ikke nogle side-historier i filmen, man ser ikke noget om, hvordan Jesus har rørt en masse menneskers liv, eller om, hvilken slags person han måske var. Intet. Der er en lille håndfuld meget korte klip, der viser tidligere begivenheder i hans liv, men de er så korte, at de ikke når at give indblik i noget som helst.
     Der er ikke gjort noget forsøg på at beskrive miljøet eller den politiske situation. Der bliver ikke reflekteret over nogle af begivenhederne. Historien bliver ikke sat ind i et større perspektiv. I Gibsons fortolkning bliver historien om Jesus reduceret til historien om en mand, der får pisk. Og hvorfor gør han så det? Hvorfor finder han sig i den behandling, hvad er det han vil opnå? For at sige det lidt groft: Hvis man ikke har læst bogen bag filmen, så har man ingen anelse om, hvad det er, der foregår!
     Jesus bliver taget til fange 10 minutter inde i filmen, og straks begynder hans vogtere at slå på ham. Og det gør de så resten af filmen. Det er NOGET af en tur, han kommer igennem. Han bliver simpelthen pisket og mishandlet i næsten 2 timer. Han bliver pisket så meget, at kødet hænger i trævler på hans ryg, og når de er færdige med hans ryg, så vender de ham om og fortsætter på den anden side.

Men, for at sige det lige ud: Det rører mig ikke en meter!

Det er fordi, jeg ikke kender den person, filmen handler om. Jeg kender historien om Jesus, men den inkarnation af ham, der har den centrale plads i filmen, kender jeg ikke.

The Passion of the Christ er henvendt til folk, der allerede kender historien om Jesus og egentlig bare ønsker at få nogle billeder på ordene. Er man kritisk over for historien og kristendommen som helhed, så er man bedre tjent med at se en film som Monty Python’s Life of Brian i stedet. Der er mere gods i den. Men det er min ydmyge mening. Jeg anbefaler alligevel, at man ser filmen. Døm selv.

Under alle omstændigheder tror jeg, at The Passion of the Christ vil gå over i filmhistorien og blive husket i meget lang tid. Den vil komme til at betyde noget for en masse mennesker. Alene derfor bør man se filmen.

Antal
1
Tilføj til kurv