Gangs of New York (2-Disc)

20,00 kr.

Gangs of New York (2002)

Instruktør: Martin Scorsese

Handling: Gangs of New York er Martin Scorseses forsøg på at lave en episk storfilm, komplet med tusindvis af statister og kæmpe kulisser - og det er nu lykkedes temmelig godt. Filmen er dog meget mere grafisk voldelig, end man ellers er vant til i denne filmgenre – men det regnede vi jo også med, nu det er Scorsese, der står bag.

Filmen åbner med en fantastisk scene: Vi befinder os i det herrens år 1846, to rivaliserende bander står over for at skulle udkæmpe en kamp mod hinanden om, hvem der skal sidde på magten i New York. Vi bliver som seere nu vidne til en næsten 10 minutter lang kampsekvens, hvor der hverken bliver sparet på klip, blod eller stunts. Herefter flyver vi 16 år frem i tiden. En ung mand (Leonardo DiCaprio), hvis far døde under kampen, bliver løsladt fra et fængsel, som han har tilbragt hele sin barndom i. Han har nu kun et mål i livet: at få hævn over sin far.
    Det bliver dog ikke nemt, for det viser sig, at faderens morder, spillet af Daniel Day-Lewis, nu er blevet en af New Yorks største mænd. Så Amsterdam (som DiCaprio hedder i filmen) må først vinde hans tillid og blive et medlem af hans bande, for at han kan komme tæt på ham.
    Samtidig udspiller der sig også en klassisk kærlighedshistorie mellem Amsterdam og en smuk ung pige med navnet Jenny Everdeane spillet af Cameron Diaz. Jenny er også viklet ind i New Yorks bandeliv, og uheldigvis står hun Amsterdams ærkefjende meget nær.

Gangs of New York er nok den mest præcise dokumentation af, hvordan verden må ha’ set ud i midten af det 19. århundrede. Kulisserne er så perfekt lavet, at det nærmest er lige ved, at man kan lugte, hvordan stanken må have været i New Yorks gader. Scorsese holder bestemt ikke igen, når han skal afbilde, hvor grimt og dyrisk mennesker opførte sig dengang – han udstiller både deres dårlige manerer og deres tendens til at hore og kneppe med hver anden, og deres kølige syn på vold får også en del opmærksomhed.

Størstedelen af filmen er viet til mere eller mindre voldelige scener, og når det ikke lige er skarpe klinger, der bliver ført ind i kød, vi skal se, flyder det med nøgne kvinder og erotisk dialog – kan man ønske sig mere?

Gangs of New York er langt fra Martin Scorseses bedste film, men det er lige så langt fra hans ringeste. Efter både at havde set Roman Polanskis The Pianist og Gangs of New York, synes jeg helt klart, at akademiet gjorde en fejl, da de gav Polanski Oscar’en for bedste instruktion frem for Scorsese, som også var nomineret i den kategori. I alt var Gangs of New York nomineret til 10 Oscars, men den blev uretfærdigt forbigået under uddelingen.
Antal
1
Tilføj til kurv