Gamle Danmark - 5: 1953-60 - Situationens Generalstab

25,00 kr.

Gamle Danmark

Genoplev de gyldne øjeblikke fra vores danske historie, med Paul Hammerich som den blændende fortæller bag sit skrivebord. Paul Hammerich er kendt som en af vor tids allermest respekterede journalister og forfattere. Velfunderet, vidende, skarp og seriøs – men frem for alt en blændende og folkelig fortæller, som bl.a. har skrevet flere afsnit til TV-serien Matador. På grundlag af sin populære Danmarkskrønike, skildrer han her "et lille sorgløst, snusfornuftigt folks forvandling fra luvslidt bondeland til industrialiseret overflodsssamfund. Ikke den fulde sandhed, ikke hele historien, men en krønike om hverdagen bag den".
    Med Gamle Danmark har Paul Hammerich skabt et fremragende historisk tidsbillede med dybde og substans, et flagskib i dansk historieformidling.

5. Situationens generalstab 1953-60
Udsendelse 5 drejer sig om perioden 1953-60 med drabelige livtag, mens samfundet styrer mod velfærd. Danmarks forhold til færøerne skildres i en 3-årig strid om Klaksvig- lægen, Olaf Halvorsen, som myndighederne ville have fjernet og som udløste historiens dyreste politiudrykning.

I Syddanmark regerede H.C Hansen, der udenrigspolitisk kom på hård prøve, da overenskomstforhandlingerne brød sammen i foråret 1956. Mens H.C regerede på Christiansborg, styrede kommunistlederen Aksel Larsen på gaden, og de oprørte arbejdere proklamerede Situationens Generalstab og udløste efterkrigstidens eneste generalstrejke. Tiden var præget af industriens pågang, og overgang til stordrift skildres med eks. fra Lego, Danfoss, Lindø og nye olieraffinaderier. Storbyggeriet var i fremdrift med bl.a. opførelse af Danmarks første skyskraber, Royal Hotel, og nordeuropas største kongres og koncertkompleks, Falkonercenteret, der skulle indvies med "My Fair Lady". Jens Olsens verdensur blev finmekanikkens sidste sejr, men teknologerne fejrede triumfer med DASK, den første danskbyggede edb-maskine, atomforsøgsstationen Risø og en lille rumstation i Rude Skov.

Ungarnsoprøret og Suez-krisen i efteråret 1956 udløste alvorlige krige med følger også for Danmark. 410 frivillige danske soldater blev sendt til Mellemøsten som FNs politistyrke, mens Dansk Røde Kors sendte feltlazaret østpå. Ungarnshjælpen antog gigantiske højder, og flygtninge strømmede til landet, flest i transit til Amerika. For FN-diplomaten Povl Bang-Jensen blev arbejdet for Ungarnskonimissionen fatalt, og en uopklaret dødsårsag mentes at være camoufleret politisk mord. Men de alvorlige kriser udløste ingen ny verdenskrig, og danskerne spejdede videre efter livets lysere sider. Louis Amstrong leverede et par af dem ved besøg i København i 1955 og 1959.

Antal
1
Tilføj til kurv

Serien består af 10 afsnit:

  1. Var der noget at råbe hurra for?: 1945
  2. Der må være en grænse: 1945-52
  3. Lille land, hva' nu?: 1947-53
  4. Kongens datter og folkets sønner: 1949-55
  5. Situationens generalstab: 1953-60
  6. Mosefund og anderumper: 1956-62
  7. Gør gode tider bedre: 1957-64
  8. Kultur på drengen: 1959-66
  9. Den næstbedste løsning: 1966-71
  10. Storm på systemet: 1968-75