Gamle Danmark - 3: 1947-53 - Lille land, Hva' nu? (Brugt)
Gamle Danmark
Genoplev de gyldne øjeblikke fra vores danske historie, med Paul Hammerich som den blændende fortæller bag sit skrivebord. Paul Hammerich er kendt som en af vor tids allermest respekterede journalister og forfattere. Velfunderet, vidende, skarp og seriøs – men frem for alt en blændende og folkelig fortæller, som bl.a. har skrevet flere afsnit til TV-serien Matador. På grundlag af sin populære Danmarkskrønike, skildrer han her "et lille sorgløst, snusfornuftigt folks forvandling fra luvslidt bondeland til industrialiseret overflodsssamfund. Ikke den fulde sandhed, ikke hele historien, men en krønike om hverdagen bag den".
Med Gamle Danmark har Paul Hammerich skabt et fremragende historisk tidsbillede med dybde og substans, et flagskib i dansk historieformidling.
3. Lille land, hva' nu 1947-53
Skildrer Danmark under den kolde krig. Den kolde krigde som følge af USAs prøvesprængninger på Bikini og det kommunistiske kup i Prag, og de tidligere allierede i øst og vest betragtede sig nu som fjender. De neutrale skandinaviske lande søgte sammen i en nordisk forsvarsunion, men initiativet blev overhalet af øst-vest konfrontationen, og Danmark fulgte nødtvungent Norge ind i Atlantpagten.
Den kolde krigs virkninger i Danmark var blandede og afspejlede sig på forskellig vis i det danske samfund. I kulturlivet fra H.C. Branner og Kjeld Abells ideologiske digtning til den folkelige forfatter Morten Korchs idylliske historier. Den angstfyldte tid dannede ligeledes rammen om internationale forsøg på religiøse vækkelser, bl.a. Moralsk Oprustning, Jehovas Vidner og Billy Grahams bevægelse.
Jet-tiden nærmede sig, og fra privat-kapitalistisk side gennemførtes efterkrigstidens eneste store forsøg på praktisk nordisme: Scandinavian Airlines System, som blandt andet etablerede den luftbårne handelsvej København/Los Angeles via Nordpolen.
Perioden blev præget af farvestærke danske maritime begivenheder: Hospitalsskibet “Jutlandia" blev sendt til Korea-krigen; det marinebiologiske “Galathea" fandt organisk liv 10 km under havoverfladen, og den dansk-amerikanske kaptajn Kurt Carlsen skabte årets heltehistorie, da han i 1952 kæmpede i flere døgn for at redde sit skæve skib “Flying Enterprise".
Serien består af 10 afsnit:
- Var der noget at råbe hurra for?: 1945
- Der må være en grænse: 1945-52
- Lille land, hva' nu?: 1947-53
- Kongens datter og folkets sønner: 1949-55
- Situationens generalstab: 1953-60
- Mosefund og anderumper: 1956-62
- Gør gode tider bedre: 1957-64
- Kultur på drengen: 1959-66
- Den næstbedste løsning: 1966-71
- Storm på systemet: 1968-75