
Black Hawk Down
20,00 kr.
Black Hawk Down (2001)
Instruktør: Ridley Scott
Handling: En gruppe amerikanske elitesoldater bliver i 1993 sendt til Mogadishu på en FN-mission. Ekspeditionen møder modstand fra en lokal krigsherre og ender tragisk med 18 soldaters død. Ridley Scotts krigsfilm om episoden er fortalt med stor sans for krigens realisme, men giver til gengæld ingen politisk eller anden forklaring på amerikanernes motiver for deres tilstedeværelse eller somaliernes baggrund for deres modstand.
For 3. gang i træk præsenterer Ridley Scott et kæmpe boxoffice hit. Denne gang er vi væk fra romerrigets festlige formiddagsaflivninger i Colosseum og fremme i nutidens Mogadishu. Her er en gruppe amerikanere kommet i klemme pga. af en mislykket aktion - en Black Hawk helikopter bliver overraskende skudt ned - og nu gælder det om at få alle soldater levende ud igen.Action-scenerne er en visuel eksplosion i vold og krig. Blod, kugler og legemsdele flyver gennem luften i sammenlagt 90 minutters tid. Mere effektiv krigsskildring er ikke set siden sagesløse amerikanere blev revet fra hinanden ved Normandiet i Steven Spielbergs Saving Private Ryan (Black Hawk Down er dog en bedre film).
Black Hawk Down modtog "kun" Oscars for bedste klip og bedste lyd, hvilket måske var lidt af en skuffelse for Ridley, der efter sidste års Gladiator er bedre vant. Til gengæld er de to Oscars et sikkert kvalitetstegn for et skruppelløst højt klippetempo og et lyddesign, der udnytter alle kanaler til UG i et øredøvende brag. Alt sammen meget effektivt og seværdigt. Trods filmens noget patriotiske og selvforherligende heltedyrkelse (US Army Wants YOU!) er der ikke kun amerikanske skuespillere at finde i denne film. En af de bedre præstationer leveres af britiske Ewan McGregor, men også danske Nicolai Coster Waldau gør det godt som heltemodig Delta soldat (hans største succes siden Nattevagten). Uden nogen egentlig hovedperson er fordybelsen og sympatien til at overse, og historien er ikke mere kompliceret end i Saving Private Ryan. Her er hverken tale om en ny Platoon eller Apocalypse Now, men derimod god, gammeldags drengerøvsaction fra start til slut, og det er ganske tydeligt, at én af vor tids mest succesfulde producere, Jerry Bruckheimer, står bag dette "autentiske drama".
Iøvrigt er scenen, hvor en stakkels amerikansk soldats nøgne lig bliver trukket efter en bil igennem Mogadishus gader, klippet ud. Det var dette billede, der gik verden rundt via bl.a. CNN, og er dét, de fleste i dag forbinder med hændelsen.
Antal