Atanarjuat - The Fast Runner

30,00 kr.

Atanarjuat  (2001)

Instruktør: Zacharias Kunuk

Handling: The Fast Runner er baseret på en gammel inuit-legende, der udspiller sig i det østligste arktiske vildnis nær Igloolik ved begyndelsen af det første årtusinde.

 I form af en fremmed shaman sår ondskaben splid i et lille nomadesamfund. Lejrens leder myrdes, og efterfølgeren, Sauri, nedgør og udstøder sin rival, Tulimaq, gennem misrøgt og latterliggørelse. Men magtbalancen forflyttes, som årene går, og Tulimaqs to sønner, Amaqjuaq den stærke og Atanarjuat den hurtige løber, bliver voksne. De bliver lejrens bedste jægere, og dét afføder jalousi og vrede hos Oki, lederens temperamentsfulde søn. Og da Atanarjuat i en dyst vinder den kvinde, der var lovet Oki til brud, beslutter Oki sig for at dræbe de to brødre.

 Visse biografgængere mindes sikkert den usædvanlige danske film Lysets hjerte, der i 1998 udgjorde et kærkomment anderledes og billedskønt alternativ til det vanlige danske filmudbud, idet den var optaget på Grønland og havde forfatter og skuespillere fra samme land. The Fast Runner kan i sit afsæt minde herom. Blot er den bedre. Den er den første film nogensinde, der både er skrevet, produceret, instrueret og spillet af inuitter. Således giver den – i en fortælling, der er frisk og anderledes og dog samtidig berører velkendte emner som kærlighed, had, jalousi og hævngerrighed – for allerførste gang biografgængeren et indblik i de canadiske inuitters gamle kultur. Hertil kommer, at den ikke på samme vis som Lysets hjerte er ude i et belærende, politisk korrekt, ærinde.

 Skuespillerpræstationerne virker autentiske og yderst troværdige. Landskabet er ubegribeligt smukt og storslået. Men selve billedernes udseende er måske nok det mest bemærkelsesværdige ved filmen overhovedet. Efter at være filmet digitalt er optagelserne overført til film. Det giver på én gang billederne en realistisk dokumentar-lignende effekt og et overnaturlig skær, idet lys ses reflekteret på is, vand og ild, som var alle tingene og omgivelserne i besiddelse af en vis aura.

 Igloolik, hvor filmens historie foregår og er indspillet, er et samfund bestående af 1200 mennesker bosat på en lille ø i den nordlige Baffin-region af det arktiske Canada. Arkæologiske fund beviser, at stedet har huset 4000 års vedvarende beboelse. Uden noget skriftsprog har endeløse antal inuitter ved hjælp af fortællinger gennem disse årtusinder fornyet og formidlet deres kultur og deres traditionelle viden for den ene generation efter den anden. The Fast Runner er del af denne fortsatte strøm af mundtlig fortællekunst, der hermed bæres ind i det ny årtusind gennem foreningen med filmens sprog og dets rækkevidde.

 The Fast Runner er en oplagt og nøje afstemt blanding af spændende underholdning og tankevækkende indblik i en anden verden. Den fortjener et stort publikum.

Lagerinformation: F 021
Antal
1
Tilføj til kurv