Bluray Disc

Pagten (Karen Blixen) (Bluray)

30,00 kr.

Pagten (2021)

Instruktør: Bille August

OM PAGTEN

PAGTEN fortæller om en tid i Blixens liv, som aldrig tidligere har været vist på film. Det er Blixen efter Afrika, da hun vendte hjem til Danmark og Rungstedlund.

Det er 17 år siden, Karen Blixen opgav eventyret i Afrika og vendte tilbage til Danmark til et liv i ruiner. Ødelagt af syfilis og knust over at have mistet sin farm og sit livs kærlighed, genopfinder hun sig selv som en kunstnerisk superstjerne. Nu, i en alder af 63, er Karen Blixen verdensberømt, men lever også et liv i isolation – indtil hun møder den 30-årige digter Thorkild Bjørnvig. Sammen indgår de en pagt: Hun lover at gøre ham til en stor kunstner, mod at han skal adlyde hende ubetinget – uanset prisen... 

PAGTEN er et psykologisk spændingsdrama baseret på virkelige begivenheder. En hjerteskærende historie om en mester og hendes lærling og om prisen for at følge sit hjerte.

Da Thorkild Bjørnvigs bog ”Pagten” om hans og Blixens særlige og turbulente forhold op gennem 50’erne udkom i 1974, blev den en litterær sensation. Bjørnvigs erindringer danner grundlag for PAGTEN. Thorkild Bjørnvig mødte Karen Blixen første gang i 1948 – han var 30, hun var 63 – og de knyttede et ganske særligt bånd. Et bånd der gik hen og blev til en hemmelig pagt. Bjørnvig var en ung, letpåvirkelig og følsom digter med kone og barn. Blixen en kvinde forud for sin tid – stærk, sammensat og dybt fascinerende.

Karen Blixen bliver spillet af Birthe Neumann, der har sin første store dramatiske filmrolle siden FESTEN. Hun spiller overfor det unge stortalent Simon Bennebjerg som Bjørnvig. Derudover medvirker Asta Kamma August, Nanna Skaarup Voss, Anders Heinrichsen og Marie Mondrup. Bille August har instrueret, mens Christian Torpe har skrevet manuskriptet. Manuel Alberto Claro er fotograf, Srdjan Kurpjel sound designer, Jette Lehmann production designer, Anne-Dorthe Eskildsen har stået for kostumer, Dennis Knudsen og Susanne Herredsbjerg Søbye for sminke, mens Janus Billeskov Jansen og Anne Østerud har klippet.

PAGTEN er produceret af SF Studios Production og MOTOR med støtte fra Det Danske Filminstitut i samarbejde med FilmFyn, TV2 Danmark og Nordisk Film & TV Fond. SF Studios står for distribution i hele Norden, mens REinvent International Sales er salgsagent.

BILLE AUGUST OM PAGTEN

Karen Blixens forfatterskab har altid betaget mig. Men i lige så høj grad hendes karismatiske, selviscenesatte og ekstravagante personlighed, som især kommer til udtryk i hendes spektakulære og besynderlige relation til den unge lovende og ambitiøse digter Thorkild Bjørnvig. Hvad der fascinerer mig i relationen, er det suggestive gensidige afhængighedsforhold, hvor de indgår en pagt, en pagt som betyder åndeligt troskab, men som utilsigtet også får dramatiske følger for deres nærmeste omgivelser.

Men som Blixen har lovet Bjørnvig, betyder pagten først og fremmest, at han rent faktisk bliver en bedre forfatter. For som hun mener, og som filmen også prøver at fortælle, har man som menneske en forpligtigelse til at leve sine muligheder, selvfølgelig med sine begrænsninger. Alle er begavet med et talent, som det er ens opgave at udleve. For kun på den måde kan man blive et forløst menneske…

Som skuespiller er det altid en udfordring at skulle spille og fortolke kendte personligheder. Især en person som Karen Blixen, Danmarks litterære dronning, med hendes særegne udstråling og tiltrækningskraft. Birthe Neuman var selvskrevet til rollen. Især fordi hun som skuespiller har diversiteten og ejer et stort register at spille på; menneskeforståelsen, nærværet, indlevelsesevnen, dybden, sensualiteten, karismaen. 

Til rollen som den unge digter Thorkild Bjørnvig var det helt naturlige valg Simon Bennebjerg. Simon er et gudsbenådet talent. Trods sin unge alder besidder han et kæmpe potentiale, han er mangefacetteret, og så har han sensitiviteten, modet og værdigheden...  

Rigtig god fornøjelse
Sommeren 2021
Instruktør Bille August

SKUESPILLERNE

BIRTHE NEUMANN (Karen Blixen) (f. 1947)
Birthe Neumann afsluttede Statens Teaterskole i 1972 og blev kort efter fast tilknyttet Det Kongelige Teater. Udover rollerne på de skrå brædder har hun siden starten af 70’erne medvirket i en lang række af dansk film og Tv’s største succeser. Hendes roller er mange, og hun spænder vidt og ubesværet fra det tragiske, det komiske til det dramatiske. Hun har haft flere stærke kvindeportrætter gennem karrieren, har modtaget en lang række priser og er Ridder af Dannebrog. På det store lærred har Birthe Neumann medvirket i ”Lad isbjørnene danse” (1990), Nils Malmros ”Kærlighedens smerte” (1992), ”Kun en pige” (1995), Thomas Vinterbergs ”Festen” (1998), ”Fukssvansen” (2001), ”Elsker dig for evigt” (2002), ”Lykkevej” (2003) samt ”Solkongen” (2005) og to af dansk Tv’s mest populære serier - ”Edderkoppen” (2000) og ”Badehotellet” (2013-2020).

SIMON BENNEBJERG (Thorkild Bjørnvig) (f. 1989)
Simon Bennebjerg er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016 og blev samme år tilknyttet Det Kongelige Teater, hvor han senest har spillet Mozart i Kasper Holtens kritikerroste publikumssucces ”Amadeus”. Simon Bennebjerg modtog i 2017 Årets Reumert for årets talentpris – i øvrigt sammen med Nanna Voss, der spiller hans hustru Grete. Bennebjerg har tidligere medvirket i Tv-serierne ”Arvingerne III” (2016) og ”Når støvet har lagt sig” (2020) og havde sin spillefilmsdebut med en mindre rolle i Charlotte Sielings ”Mesteren” (2017).

ASTA AUGUST (Benedicte) (f. 1991)
Asta Kamma August er datter af Bille August og den svenske skuespiller og instruktør Pernilla August. Asta Kamma August er uddannet på Den Danske Scenekunstskole i Aarhus 2017 og fik sin TV-debut med ”Arvingerne” (2014-2015). Siden har hun medvirket i ”Sygeplejeskolen” (2018) og ”Bedrag” (2019) samt den Robert nominerede og kritikerroste ”Sex” (2020).

NANNA SKAARUP VOSS (Grete) (f. 1990)
Nanna Voss er uddannet på Den Danske Scenekunstskole i København i 2015 og har siden spillet en del teater på både Det Lille Teater, Det Kongelige Teater og på Aalborg Teater. Nanna Skaarup Voss har medvirket i film som ”Tordenskjold & Kold” (2016), ”I Blodet” (2016) og ”Fuglene over sundet” (2016). I 2017 modtog hun Talentprisen ved Årets Reumert, og i 2018 modtog hun prisen som “Årets skuespiller i Nordjylland” fra Torben Vejs Fond.

BAG FILMEN

BILLE AUGUST / Instruktør (f. 1948)
Bille August blev født i Danmark i 1948. I slutningen af tresserne gik han på Christer Strömholm School of Photography i Stockholm og derefter på Den Danske Filmskole i begyndelsen af halvfjerdserne. Bille August arbejdede som filmfotograf på 14 film og Tv-produktioner, primært i Sverige, før han skiftede karriere og blev instruktør med bl.a. filmene "Honning måne" (1978), "Zappa" (1983), ”Busters verden” (1984) og "Tro, håb og kærlighed" (1984). Men det var "Pelle Erobreren" (1987), der slog Bille August fast som et nyt navn på den internationale filmscene.

Filmen modtog i 1988 Palme d'Or i Cannes samt en Oscar og en Golden Globe for bedste udenlandske film. Kun fire år senere vandt han guldpalmen igen, da den store svenske instruktør Ingmar Bergman valgte Bille August til at filmatisere sit manuskript om sine forældre "Den gode vilje". Bille August er således én ud af kun seks instruktører, der har vundet Guldpalmen i Cannes hele to gange.

 Bille Augusts første film med et internationalt cast var "Åndernes hus" (1993) med bl.a. Meryl Streep, Glenn Close og Jeremy Irons. I 1996 filmatiserede Bille August den episke "Jerusalem", baseret på den svenske forfatter Selma Lagerlöfs roman. Bille August har desuden instrueret "Frøken Smillas fornemmelse for sne" (1997), "Les Misérables" (1998), ”En sang for Martin” (2001), "Return to Sender" (2005), "Farvel Bafana" (2006), ”Marie Krøyer” (2012), ”Nattog til Lissabon”, som havde international premiere på Berlinalen i 2013, samt de to kritikerroste og prisbelønnede danske spillefilm, ”Stille hjerte” (2014) og ”Lykke-Per” (2018). Udover hans talrige filmpriser er Bille August blevet hædret for sit arbejde som filminstruktør med både den danske og den svenske Kongelige Ridderorden samt en fransk ridderorden.

Christian Torpe / Manuskriptforfatter
PAGTEN markerer anden gang Christian Torpe og Bille August arbejder sammen - den første var ”Stille hjerte”, som sikrede Torpe Bodil-prisen for årets filmmanuskript i 2015. Forinden havde Torpe bl.a. skabt den internationale hit-serie ”Rita” - en serie som førte ham til Hollywood, hvor han bl.a. var showrunner på Stephen King serien ”The Mist”, lavede remake af ”Rita” med Lena Heady (”Game of Thrones”) og den oscar-nominerede instruktør Lisa Cholodenko samt skrev og var co-producer på ”Blackbird” med Kate Winslet og Susan Sarandon i hovedrollerne. Herhjemme har han desuden skrevet ”Undtagelsen”, skabt Tv-serien ”Fred til Lands” og har produktionsselskabet MOTOR med producer Jesper Morthorst.

Jesper Morthorst / Producer
Jesper Morthorst er CEO, medejer og producer i MOTOR ApS, et selskab som Morthorst har stiftet med forfatter Christian Torpe i januar 2018. Morthorst har tidligere arbejdet på SF Studios Productions (2012-2018), Alphaville Pictures Copenhagen (2009-2012) og Nimbus Film (2003-2008) og har produceret et stort antal spillefilm, Tv-serier, kortfilm og dokumentarer. Hans film har været i konkurrence på festivalerne i bl.a. Berlin, Venedig, Toronto, San Sebastian, Karlovy Vary og Rotterdam, og han har vundet de største danske filmpriser (Bodil, Robert og Svend-prisen), været nomineret til både Nordisk Råds Filmpris og European Film Awards og med ”Rita” nomineret som Årets Internationale Producer ved TV-festivalen i Monte Carlo. Ved Göteborg Film Festival i 2017 vandt han prisen for ”Årets Nordiske Producer”, og han var derudover udvalgt som Danmarks ”Producer on the Move” ved filmfestivalen i Cannes i 2011. Blandt Jespers produktioner er Bille August-filmen ”Stille hjerte” og Gudmundur Gudmundssons debutspillefilm ”Heartstone”. ”Stille hjerte” blev en stor succes i de danske biografer og vandt fire Bodilstatuetter, bl.a. for Årets Danske Film. ”Heartstone” fik verdenspremiere i 2016 på filmfestivalerne i Venedig og Toronto og har både vundet et hav af internationale priser og er blevet solgt over hele verden, inklusive til USA, UK, Frankrig, Tyskland, Australien, Asien og Sydamerika. Jesper har også produceret flere anmelderroste og succesfulde Tv-serier. Han har siden 2011 produceret fem sæsoner af TV2/Netflix-serien ”Rita” samt dramaserien ”Norskov”, også for TV2. Dertil har Jesper produceret den psykologiske thriller-serie ”Fred til lands” til DR, som blev vist i efteråret 2019 og vandt Reflet D´Or-prisen som årets tv-serie på Geneve Intl. Film Festival. Ligeledes vandt ”Fred til lands” prisen for bedste Tv-serie ved TV-prisen 2020.

Karin Trolle / Producer
Karin Trolle startede i filmbranchen i 1980 som producer assistent. I 1988 blev hun Bille Augusts personlige assistent og fortsatte som produktionskoordinator på hans film "Åndernes Hus", "Frøken Smillas Fornemmelse for Sne", "Les Misérables", "En Sang for Martin", "Return to Sender", "Farvel Bafana" og "Nattog til Lissabon". Senere arbejde hun som line producer på hans danske spillefilm "Stille Hjerte". I 2012 producerede hun Bille Augusts film "Marie Krøyer" sammen med producer Signe Leick Jensen, og i 2017 producerede hun filmen og Tv-serien "Lykke-Per" sammen med producer Thomas Heinesen. Ind imellem Bille Augusts film har Karin Trolle arbejdet som produktionsleder og line producer på en lang række danske spillefilm samt kort- og dokumentarfilm og har endvidere været line producer på seks sæsoner af Tv-serien "Badehotellet".

CREDITS

Medvirkende:

Birthe Neumann................................................................................................................. Karen Blixen

Simon Bennebjerg...................................................................................................... Thorkild Bjørnvig

Asta August............................................................................................................................ Benedicte

Nanna Voss.................................................................................................................................... Grete

Bag filmen:

Instruktør............................................................................................................................. Bille August

Manuskript.................................................................................................................... Christian Torpe

Producer............................................................................................. Karin Trolle og Jesper Morthorst

 

Varighed................................................................................................................................... 115 min.

Censur............................................................................................................ Frarådes børn under 7 år

 

Synopsis:

Det er 17 år siden, Karen Blixen opgav eventyret i Afrika og vendte tilbage til Danmark til et liv i ruiner. Ødelagt af syfilis og knust over at have mistet sin farm og sit livs kærlighed, genopfinder hun sig selv som en kunstnerisk superstjerne. Nu, i en alder af 63, er Karen Blixen verdensberømt, men lever også et liv i isolation – indtil hun møder den 30-årige digter Thorkild Bjørnvig. Sammen indgår de en pagt: Hun lover at gøre ham til en stor kunstner, mod at han skal adlyde hende ubetinget – uanset prisen... 

Antal
1
Tilføj til kurv
Egenskaber
Premiere Dato
05.08.2021
Produktions Selskab
SF Studios Production, Motor
Spilletid
111 Minutter
Genre
Drama
Undertekster
Dansk, Svensk, Norsk, Finsk